Keikysivut

29.10.2013

Pilsner Urquell Nefiltrovaný (suodattamaton ja pastöroimaton) 4,4% TZEKKI

Pilsner Urquell Nefiltrovaný eli suodattamaton ja pastöroimaton versio kaikkien tuntemasta maitokauppojen pilsnerikeisarista, tuttavallisemmin Urkista, maailman ensimmäisestä kullankeltaisesta lagerista. Kyseessä olevaa harvinaisuutta ei ihan joka päivä ole tarjolla. Tämä erä on panimon 170-vuotisen taipaleen juhlapainos, jota Suomessa on saatavilla jopa viidessätoista eri kaupungissa Helsingistä Äkäslompoloon. Oluet on kegitetty lähinnä teräsastioihin, mutta muutama tammitynnyrikin on matkassa erityistilaisuuksia silmällä pitäen. Kegin korkkaamisen jälkeen oluen säilyvyys lasketaan päivissä, puisen tynnyrin miltei tunneissa, joten äärimmäisen pitkään tätä tavaraa ei enää hanasta lasketa. Itse henkilökohtaisesti matkustin Helsingin Stone´siin testaamaan legendaa, vaikka tosin lähikuppilastani Paahtimostakin samaa nestettä olisi ollut saatavilla. Burgeria teki mieli.
Itse pilsner on ulkoisesti paljon sameampi (luonnollisesti) ja aavistuksen tummempi sävytteinen (ehkä ravintolan hämyinen valoitus vaikutti asiaan?) kuin normaaliversio.
Tuoksu ja maku vahvistavat selvästi, että lasissa on Urquellia. Makeaus ja hapokkuus nousevat ensimmäisenä esille asioina, jotka eivät kuulu jääkaapistani löytyvään Urkkiin. Loistavuutta lisää oluen samettinen suutuntuma, hapokkuudesta huolimatta, joka voitelee kielen kuin Flora Culinesse teflon-pannun. Erittäin smooth. Useampikin menisi ruoka/seurustelu/nautiskelujuomana.
88

Jälkihuomio: Tzekkiläisessä olutsanastossa on kaksi hyvin saman tyylistä termiä. Nefiltrovaný ja kvasnicový. Kummatkin tarkoittavat suodattamatonta, mutta kvasnicový:yn lisätään käymisen jälkeen tuoretta hiivaa tai vierrettä. Suomeen tulleen Urquellin kohdalta en tiedä kummasta on kyse. Ratebeer käyttää termiä Nefiltrovaný, mutta virallisessa panimon järjestämässä maistiaistilaisuudessa ravintola Kappelin kellarissa vierailleet puhuvat kvasnicový:sta. Mene ja tiedä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti