Keikysivut

24.1.2012

Ridgeway Querkus 4,5% ENGLANTI


Ridgewayn portteri on oranssinruskeaa olutta minimaalisella vaahdolla terästettynä.
Tuoksu muistuttaa ratapihan auringossa paahtuneita paaluja ja turvekylpyä.
Suutuntuma on raikkaan kahvinen, vaikka samalla paahteinen ja jopa savuinen.
Kokonaisuutena Querkus on kaikkea edelle mainittua ja lisäksi sopivan lakritsainen ja minttuinen.
Mielenkiintoinen maitokauppaolut.
71

20.1.2012

Timmermans Warme Kriek 4,0% BELGIA

Joulupukki toi tämän lämmitettynä tarjoiltavaksi tarkoitetun kriekin. Päädyn kuitenkin nauttimaan jääkaappikylmänä. Kuuman lambicin nauttimiseen ei juuri nyt löydy motivaatiota.
Väriltään tämä lambic on vadelman punainen. Vaahto on limonadikuplaisen hapokasta, mutta pitsinauha jää joka tapauksessa. Tuoksu on esanssinen, kirsikkainen ja mausteinen. Maku viittaa lähes kaikin tavoin jouluun ja glögiin. Oikeaoppisesti lämpimänä tätä ei taitaisi juuri rusina-mantelijoulujuomasta erottaakkaan. Pettymyksenä kuitenkin ovat jälleen kerran sakkariini, aromit ja alhainen alkoholimäärä. Kaksi ensimmäistä pois ja runsaasti enemmän prosentteja, niin olisiko tässä jotain nautinnollista? Luultavasti ei siltikään. Timmermans Warme Kriek on kuitenkin mukava jälkiruokajuoma ja sopii jouluun, kuten kaikki lambicit.
59

17.1.2012

Sinebrychoff Musta Hevonen Vaalea/Tumma Lager 4,0% KERAVA




Historian havinaa isolla H:lla, mutta tuoksina jää valitettavasti etikettiosastolle.
Ravintola Buena Vista laittoi aikoinaan sitä oikeaa Mustaa hevosta suoraan hanasta, mutta tässä ollaan nyt jossain aivan muilla niityillä.
Vaaleaori on myös sävyltään vaalea. Vaahtoa ensin on ja sitten ei. Sama sääntö pätee pilkulliseen pitsiin. Tuoksussa on metallista makeutta. Maku eroaa perus keravalaisesta - ja miten? No jälkimaussa on aistittavissa pientä diasetyyliä, mutta, mutta. Tummassa versiossa värimaailma on lainattu coca-colalta ja vaahtoa/pitsiä ei ole juuri laisinkaan. Tuoksussa on kahvista siirappiutta. Maussa erilaisin aromein on saatu aikaan jotain alkuperäiseen viittaavaa. Keinotekoisen rukiinen mallas on ripauksen makea ja paahteinen. Karamellista settiä.
Suurempi pyhäinhäväistys kuin moai-patsaan korvan varastaminen konsanaan.
Vaalea 50
Tumma 55

"Musta Hevonen on alun perin Porin Oluen tuotemerkki 1970-luvulta. Sen kehitti panimomestari Georg Orlow. Mustaa Hevosta varten kehitettiin ihan oma, tavallista vaaleampi mallas. Tuohon aikaan maltaat olivat yleensä tummempia kuin nyt. Musta Hevonen teki toisen tulemisensa 1997. Vuonna 2003 Ruokakesko valmistutti sitä Sinebrychoffilla ns. halpisoluena." -Kari Ylänne

15.1.2012

Aass Fatøl 4,7% NORJA

Hyvin haalean maissinkeltainen lager, jonka yllä hento vaahto piirtää yhtä nopeasti tarttuvaa kuin katoavaakin pitsiä. Sitruunainen tuoksu muistuttaa aasialaisia veljiään, mutta samalla se tuo mieleen Skandien vuoristotiet. Olemme matkailuauton kyydissä, eikä vauhti hurmaa sen pahemmin. Maku sinetöi jo ulkokuoren viitoittaman polun norjalaisten bulkkien maailmaan. Kokonaisuus on lokakuisen vetinen ja kaivoisen metallinen. Metallisuus jää kellumaan suuhun vielä pitkäksi aikaa pienen voinokareen kera. Parasta tässä oluessa on nimi. Tölkin takaa löytyy erityisesti suositeltavat ruoka-aineet ko. oluen kanssa: kasvis, kala, kana, sika ja nauta. Tein siis pahimman mahdollisen virheen ja nautin oluen ilman mitään edellisistä.
48

12.1.2012

Höss Allgäuer Öko Bier Helles Export 5,2% SAKSA


Kullankeltainen lager vaatimattomalla vaahdolla, joka synnyttää itseään suurempaa pitsiä.
Tuoksussa on tuoretta maalaisidylliä parhaimmillaan. Päivänkakkara, joka odottaa bos taurusta hotkaisemaan itsensä märehdittäväksi, on juuri se tuoksahdus, josta tämä olut muistuttaa nautiskelijaansa. Navetan ystävät, tämä on teille!
Maku on leipäisen viljainen. Lopuksi diasetyyli siivittää liukkaan öljyisen nautinnon loppuun ja jäljelle jää vain muisto kermanekasta ja Therese von Sachsen-Hildburghausenista.
76

10.1.2012

Gusswerk Urban-Keller's Steinbier 5,6% ITÄVALTA


Alkuvaikutelma on hapoton, tumman kuparinen ja vaahdoton.
Tuoksu on karamellisen paahteinen.
Maussa siirappinen makeus painaa aavistuksen turhakseltaan päälle, mutta savuinen vehnä pelastaa tilannetta. Kokonaisuutena tunkkaisen yrttinen ja pahvinen pakkaus, mutta toisaalta runsaan maltainen ja kevyen paahteinen.
Pienoinen pettymys ennakko-odotuksiin nähden.
68

9.1.2012

Stone Levitation Ale 4,4% USA

Rubiinin punakka ale niukalla vaahdolla ja pitsinauhalla. Googlehaun perusteella odotin runsasta vaahtokukkaa, mutta jouduin pettymään. Olisiko syy sitten lasissa tai kaatotekniikassa? Tosin vaahtoa luvataan ihan perus shakeriinkin ja kyllä viimeisen kolmanneksen annoin tulla ihan ryminällä.
Tuoksun perusteella kyseessä voisi olla vahvempikin tapaus, mutta ainakin humalointi on kohdillaan. Tunnelma on kuin mattopyykillä konsanaan mäntysuopineen ja märkine t-paitoineen.
Maussa mäntyisyys saa paljon kavereita. Toverit yrtti ja karkki yrittävät nostattaa levitaatioon, mutta lopputulos jää huutamaan alkoholia. Potku puuttuu ja vetisyys valtaa jälkimaun. Hieno tekele kuitenkin maitokaupanhyllyyn.
Etiketissä itse vihtahousu levitoi pilven päällä - hieno.
82

8.1.2012

Butcombe Blond 4,5% ENGLANTI


Simakiljuisen samea habitus ei vaahtoonsa panosta, mutta jostain kuitenkin kumpuaa lyhytkestoista esiripun samettista pitsiä - ihan jees. Tuoksussa on hiivaista hedelmää jos toistakin. Lähinnä appelsiini ja sitruuna osastoa. Maku on tahmaisen liimainen, vaikka samalla siinä on paljon hyvääkin. Rapsakka vilja maltaisilla hedelmillä höystettynä toimii niin kesällä kuin myös tällaisena talven ainoana oikeana pakkaspäivänä. Vetinen ja kuiva? Joo, pistetään niin.
Mutta mitä tuo concorde tekee tuossa etiketissä?
65

6.1.2012

Лидское Премиум Lidskoe Premium 4,8% VENÄJÄ


Öljyisen keltainen lager olemattomalla vaahdolla, joka niinikään ei tuota pitsin pitsiä.
Neuvostoliiton aikainen jäähallin pukukoppi tuoksahtaa luultavasti samankaltaiselta kuin Lidskoe. Punakone on taas vauhdissa.
Maussa Sergei Goncharin hiki kompensoi hunajaista makeutta ihan kivasti matalalla hapokkuudellaan ja ruohoisuudellaan.
Kelpo halliolut kuuman koiran painikkeeksi, mutta toisaalta hallilla nyt maistuu kaikki.
49

4.1.2012

Walter 4,0% VIRO


Tusinabulkki kovaan janoon.
Hailakka keltainen väri ei juurikaan vaahtoa kanna, eikä pitsistä ole varjoakaan.
Tuoksu on pesuaineisen hapan.
Maku komppaa edellistä ja nautinto on valmis.
36

3.1.2012

Puls Jõululegend Tume Õlu 5,4% VIRO

Väriltään Joululegenda on colainen, mutta vaahdoton. Tuoksu on hunajaisen makea ja esanssinen. Plussana häivähdys mämmiä. Rusinainen hernekeitto aromi ei ole kovin viettelevä, vaikka seassa olisi miten suuri pussillinen glögimausteita. Kokonaisuutena erikoinen, mutta epämiellyttävä paketti ja lähes samanmakuinen kuin kaikki muutkin kyseisen panimon tumet. Maku tuo tosin jossain määrin mieleen keskiaikaisen linnoituksen, mistä pistetään pari ylimääräistä pistettä lohduttoman kasan päälle. En suosittele missään olosuhteissa. Paitsi viimeisenä vaihtoehtona hypotermian kourissa - lämmittävä vaikutus toimii.
23

2.1.2012

Frederik Pilsner 4,3% VIRO

Ugh, agh - Frederik pilsneriä!
Saattaisi löytyä pilsulle perso(u)ja myös Suomesta?
Hyvin hailakan kellertävä ja muutenkin valju. Vaahto nousee korkeuksiin, mutta katoaa lähes jäljettömiin lukuunottamatta pieniä fallosmaisia pitsisaarekkeita siellä sun täällä.
Tuoksu on metallisen ruohoinen ja makea.
Kemikaalisen sitruunainen maku ei viettele vaakunaetiketistään huolimatta ainakaan allekirjoittanutta kuluttajaa. Kokonaisuus jää metalliseksi vihannessopaksi, joka toisaalta kuitenkin paikkaa janon tunteen esimerkiksi saunan jälkeen erinomaisesti.
Patti Smith lauloi :"Frederick you're the one" - en allekirjoita. Mutta se olikin ceellä se...
53