Keikysivut

18.2.2015

Rekolan Funky Luomu 6,5% FISKARS

Rekola on ensipanostaan lähtien ollut Suomen funkyin panimo, eikä ainoastaan Aino-Maria Vuotin suunnitteleman etikettilogonsa, vaan myös kokeellisen makumaailmansa ja estottoman borderien rikkomisensa ansiosta. Nyt kun Fiskarsista kajahtaa funky luomu Funky Luomu olut, ollaan pakosti jonkun suuren lähteillä?
Pähkinäisen hedelmäinen väri perustaa puolentoista tuuman korkuiselle valkealle vaahdolle tukevan sokkelin. Tuoksun luumuinen yrttisyys taittuu lämmetessä hiivaiseen rusinaisuuteen. Suutuntuma lämmittää kitarisoja valurautapannulla voissa tiristetyn maksalaatikon lailla. Kuravetinen kokonaisuus on niin likainen, että se pesee itse itsensä kuudessa kympissä puhtaaksi ja huuhtelee linkouksen lomassa lasin kaupan päälle. Persikkainen belgihiivaisuus kantaa Funkyn sydäntä koko picnikin ajan. Maalaisuus on vahvasti käsillä, mutta talikko ei tartu lantaan, vaikka sikalan läheisyys onkin aistittavissa.  Heinäladossa pysytään ja vahvasti.
85



17.2.2015

Saimaan Brewer's Special Saison 6,0% MIKKELI

Pöydällä persikkaisen ja valossa viljaisen keltainen Saimaan Saisoni vaahtoaa kauniin valkeasti. Pehmyt kuohu tasoittuu hyvin nopeasti ohueksi harsoksi pinnan ylle. Aromaattisen belgihiivainen tuoksu viipyilee appelsiinisyyden ja pippurisuuden rajamailla. Suutuntuma on kepeän heinälatoinen ja greippisen raikas. Bitterinen yrttisyys hivelee poskipäitä lempeän saippuaisella liu´ulla ja jatkaa matkaansa humaloidun humuksen lailla joen törmästä kutevan hopearuutanan kiduksiin asti. Kalan ylle viipaloidut sitruunat maistuvat yhä lasin jo pyöriessä tiskikoneessa.
85

16.2.2015

Buxton Jaw Gate 5,6% ENGLANTI

Jaw Gate kuuluu ehdottomasti oluiden joukkoon, jotka lähtevät hyllystä ostoskoriin jo pelkästään etikettiensä ansiosta. Jep, meitsi on pääkallomiehiä.
Buxtonin APA on savipohjaisen samea ja utuisen usvainen. Meripihkaisuus hallitsee ja vallitsee. Valkea vaahto maalaa kauniin tiivistä pitsiä.
Tuoksu on maltaisen marmeladinen ja trooppisen toffeelumipalloinen. Humalan nylkytys on havuisen rapea heti ensipuraisusta saakka. Sitruksisen kuiva suutuntuma hakee huippuaan jälkimausta ja kiiwinen kaiku vastaa greippiselle karamellille kuin olisivat tunteneet jo ennen alttaria. Seremonia sulkeutuu tangon tahdissa, eikä kantta suljeta ennen auringonlaskua. Erittäin hyvää, mutta ei mitään mullistavaa auringon alla. Elämme edelleen pannukakun muotoisella planeetalla.
82

10.2.2015

Konrad Bizon Traditional Black Ale 7,0% TZEKKI

Sain kaverilta Prahan tuliaisena paikallisen kymppisäkin elikkäs rähinäpussin erinäisiä paikallisia oluita. Ensimmäisenä maistiin tämä musta biisoni.
Värimaailma on erittäin black. Kuten kuvasta näkee, valoa vasten saadaan kuitenkin aikaan kauniin rubiinisen punaisia sävyjä. Vaahto on sormen paksuista ja nopeasti laskevaa, mutta pitsi paikkaa lasin reunoja tiivillä ja samettisen hitaasti valuvalla röyhelöllä. Tuoksussa on palanutta sokeria ja yrttistä alkoholia. Maku on oikeastaan kaikilla osa-alueilla eittämättä epämiellyttävä. Mallas maistuu leivänpaahtimen vastuksissa sähköisesti palaneelta ja kahvisuudessa on risiiniöljyinen jälkimaku. Jotain marjaistakin jossain majailee.  Takaraivoon iskeytyy muistikuvia puolalaisista vahvoista mustista oluista. Nämä eivät ole kovin hyviä flashbackejä, eikä tämä liiemmin kovin hyvä olut.
19

6.2.2015

RadBrew Crossroads 6,7% KAARINA

Männä viikolla ajelin kohti Suomen Turkua. Olin kuullut uudesta kaarinalaisesta pienpanimosta pelkkää posia, joten lähdin matkan varrella kyselemään saatavuuden perään. Twitterin voima ei pettänyt tälläkään kertaa ja Micael Näsen koordinaattien johdattamana löin auton Portsaan parkkiin ja suunnistin tähtien viitoittamaa polkua kohti Alvaria.
Välikaneettina sanottakoon, että viisi vuotta kaupungissa asuneena, Turun katuja tallatessa kokee aina antitalvisen iceagestreetphase-fiiliksen, paitsi kesällä.

Crossroads tarjoillaan puolen litran annoksena perinteisestä englantilaisesta pintistä. Lasista huolimatta uusi tuttavuus tuoksuu ja maistuu allekirjoittaneelle erinomaisesti. Trooppisen fruity ja pihkaisen toffo tuoksu on juuri niin maanläheinen kuin mitä mielikuvitus voi Kaarinasta santaan piirtää.
Post-apokalyptinen jälkimaku antaa hitusen fenolia ja hyppysellisen tahmaisuutta, mutta katkerot hyökkäävät Warrior-humalan voimin sienipilven reunalta kohti tuntematonta ja paiskaavat hennot antisankarit kanjonin syvimpään kuiluun. Eeppistä.
Kokonaisuudeksi kasvaa havunneulasista ja ruohomättäistä siivilöity puhdas APA.

88

4.2.2015

Pyynikin Käsityöläispanimo Papan Nisu / Papabeers Nisuolut

Antiikkista IV-luokitusta vastaava Pyynikin Nisu rantautui kotiini ensin pilottina ja sittemmin varsinaisen Papabeers-tilausoluen muodossa. Kyseessä on saksalaistyyppinen hefeweizen, mutta ei niinkään panimon Simon kaltainen vehnis.
Kullankelmeän oluen sakat kietoutuu serpenttiinin omaisesti nesteen syleilyyn (ja "juhlien jälkeen unohtuu"). Pilotissa sakka oli muistaakseni enemmän paakkumaisempaa ja liukenematonta. Vaahto on reilumman puoleista, mutta pitsi olematonta. Tuoksussa on selkeää PKP:n ominaisaromia, joka viestii artesaanihenkeä sierainten kautta suoraan sydämeen. Päällimmäisenä kuitenkin makean maltainen carambolaisuus ja hiivaisen hedelmäinen Hubba-Bubba. Maku on happaman Hitchcockinen ja hiivaisen hiilihydraattinen. Pilotti muistuu mieleen aavistuksen hapokkaampana, mutta eipä tässä nyt rinnakkaisasetelmasta puhuta. Kokonaisuus kaipaisi vielä kourallisen lisää happoa ja knaapullisen vähemmän sokeria. Samalla raikas ja tunkkainen. Piraattipiirissä mars!
77