Avaan pullon hyvin varoen peläten kuohuvaa vastaanottoa. Sihahduksen jälkeinen nesteen pinta on tyyni kunnes parin sekunnin jälkeen näyttää kuin aboriginaali haapsaarelainen hakisi voimaa pohjasta, jonka jälkeen nousee voimalla ylös aiheuttaen sen pelätyn kuohunnan. Vaahto nousee kuitenkin tyylikkään maltillisesti antaen sommelierille tarpeeksi aikaa kaataa liete lasiin läikyttämättä sitä kaakeleille. Kaadon yhteydessä jotain plomsahtaa lasiin. Alkusäikähdyksen ja pienen tutkiskelemisen jälkeen nesteen pintaan nousee lehti. Lienee Hayke vihtonut pajalla?
Vaahtoa siis riittää epäsahtimaisesti, mutta sitäkin belgisemmisti. Pulloon jää runsas suurikuplainen saippuavaahto ja lasiin kuuden millin suojasementti. Tuoksusta löytyy heti sekä sahtiset että belgiset vivahteet. Katajaisen makea ja brändyinen alkoholisuus kertautuu kuivattujen hedelmien megamättömixillä, jossa vahvasti ainakin luumuja, aprikooseja ja banaania. Maku oikeastaan vain lisää tuoksun viitoittamia ennakkoasetelmia lisäten keittoon belgihiivaa ja maanläheisen mausteista ruokosokeria. Kokonaisuus on belgian imperial strong ale weissbock sahti tyyppinen ratkaisu. Lehtien määrä muuten lisääntyy loppua kohden.
Alkoholia siis pystyy todistetusti valmistamaan myös kotioloissa.
Sahtibelgi on raumalainen versio Hamletista oluen muodossa. Pyöräytetään siis pisteet Pirkka-Pekka Peteliuksen puujalostus perheyrittäjä arkea mukaillen:
87
Raumalaista pullonkorkki taidetta |
Ähh, olen antanut sulle jonkun viimeiseksi lapotun pullon, johon on tullut saazin kukkaa mukaan. Siitä syystä myös kuohunut avatessa. Pistin tähän pönttöön kaikki vanhat saaz-kukinnot kun halusin niistä eroon. Onneksi ei taida olla vaikuttanut makuun ainakaan heikentävästi. Aiempi 9% versio tästä oli omaan suuhun miellyttävämpi, tämä on hieman liian vahva.
VastaaPoistaVahvuutta löytyi kyllä lihaksiin asti ja sattumat toimii aina!
PoistaMielenkiintoinen kokemus.