Keikysivut

25.5.2019

Hapanoluita ja hipstereitä - eiku kombuchaa!


SOUR SPRING BREAK! Kuulostaako jopa liian nuorekkaalta ja trendikkäältä? Pohjoismaiden ensimmäisen hapanoluisiin keskittyvän festivaalin hipsteri-imu oli jo reilusti ennen tapahtumaa käsin kosketeltavissa. Kalliosta pääsee ratikalla melkein suoraan Korjaamon ovelle, mutta minäpä löysin parkkipaikan jopa vielä lähempää. Kyllä, saavuin autolla olutfestareille. 


Alkuillasta tapahtumapaikka vaikutti hyvin tyhjältä ja paikalla olevasta kuluttajasta monet eivät edes edustaneet maksavaa asiakaskuntaa. Hain Korjaamon omalta baaritiskiltä alkoholittoman Heinekenin suuvedeksi ja pyörin hetken aikaa hämmentyneenä ympäri soursalia nollalager kädessä, kunnes siirryin suljettuun tilaan Olutliiton hallituksen kokouksen ajaksi. Täällä Heineken ajoi itse asiassa asiansa erittäin hyvin.Parin tunnin paikoillaan istumisen jälkeen tunnelma Korjaamolla oli muuttunut. Väkeä oli yhtäkkiä ruuhkaksi asti ja italodiskon humppavolyymi raastoi tärykalvoja. Ei ainuttakaan merinovillapipoa näköpiirissä. Pallomeren läheisyydessä keskusteluun ei enää kyennyt, joten asettauduin eteisaulaan rupattelemaan vastaan tulleiden tuttujen kanssa. Lähietäisyydeltä löytyi festareiden musta lammas, "Haze Corner", jonka valikoimassa oli NEIPA´a sekä yksi pils. Ostin kolmella eurolla viisitoista senttilitraa kirkasta olutta. Sour Spring Breakin halvimmassa hintakategoriassa oluet ovat tämän hintaisia. Kalleimmillaan tanskalaisista hapanoluista saa pulittaa kuusikymmentä euroa litra, mutta kuulemma tämä on rahan arvoista.


Nojailin tyhjään pöytää, joka osoittautuikin niin ikään myyntikojuksi. Kombucha! Alkoholitonta juomaa! Ennakkoluuloillen lähdin maistelemaan Citralla, Nelson Sauvinilla ja Simcoella kuivahumaloitua kombuchaa. Aivan käsittämättömän hyvää ja raikasta janojuomaa sekä hyvin paljon oluen kaltaista. Äkkiä ajauduinkin maistelemaan koko The Good Guysin polkupyöräkärrystä löytyneen repertuaarin läpi.  Mansikalla ja basilikalla sekä pelkällä inkiväärillä maustettujen "teejuomien" makumaisema oli kuitenkin enemmän siiderinen/mehumainen. Hyviä toki nämäkin.


Humaloidun kombuchan pauloissa jäin haastattelemaan miestä polkupyörän takana hieman lisää. Aasiasta lähtöisin olevalla juomalla on pari tuhatta vuotta vanhat juuret, joten ihan uudesta keksinnöstä ei ole kyse. Kombuchan alkoholiprosentti on yhden prosentin paikkeilla, eli tuote jää sopivasti alkoholilainsäädännön ulkopuolelle. Suomessa kyseinen raja on 1,2%, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa kombuchan kaupallistaminen on aavistuksen haastavempaa, koska täkäläinen raja on asetettu puoleen prosenttiin.


The Good Guys on nyt valmistanut tätä villihiivoilla ja elävillä bakteereilla synnytettyä pästoroimatonta terveysjuomaa helmikuusta 2018 lähtien. Markkinoilla saatavaa neljää eri makua pullotetaan kuukausittain 2000-3000 litraa, mutta kysyntä olisi vieläkin kovempaa. Kukapa ei olisi kiinnostunut jostain terveellisestä, joka vieläpä maistuu hyvälle? Alkoholittoman juoman hintataso kuitenkin aavistuksen hirvittää. Kombuchalitrasta joutuu maksamaan kahdestatoista jopa yli kahteenkymmeneen euroa litra. Toisaalta itse maksoin juuri kolme euroa viidestätoista senttilitrasta, joten kaikki on suhteellista. 


Sour Spring Break siis vielä tänään Korjaamolla, joten menkäähän maistelemaan. Tapahtumaan voi osallistua, vaikka happamat maut eivät hivelisikään makuhermoja. Eihän sitä tiedä, vaikka paikan päältä löytyisikin sellainen souri, joka muuttaisi jonkin käsityksesi tai kenties tyydyttäisi suolanhimosi. Ja autoilijallekin maisteltavaa löytyy, mutta vaikket ajokuntoasi ylläpitäisikään, niin menkää Kombocha-kioskille ja lausukaa:
- Heavenly hops. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti