Keikysivut

20.8.2016

Rakkaudella Pantu Raivain


Taannoin Helsinki Beer Festivalien lomassa tapasin muutamia blogikollegoita. Mukana oli myös Mika "Maltainen" Laitinen sekä olutsommelieeri Maria Markus, joiden kirjanjulkistamistilaisuutta krympättiin samaisena iltana. Uunituoreen painoksen lisäksi sain matkaan pullon kirjasta löytyvän reseptin mukaan pantua Rye Wineä eli Raivainta.

Oluen tekeminen on itselleni hyvin vierasta, vaikka siitä onkin tullut useasti haaveiltua. Etenkin Reittausblogin erinomaiset blogaukset ja lopulta Hayken kotipanimon Sahtibelgiä maistettuani vakuutuin, että himaoloissakin voi saavuttaa erinomaisen laadun.


Rakkaudella Pantua esittelee kotioluen valmistuksen vaiheet ja välineet rauhallisella noviisia kunnioittavalla otteella. Kirjassa kerrotaan erilaisia tapoja ja instrumentteja kokemuksen sekä intohimon mukaan käytettäviksi. Mukaan on ympätty oluen niksipirkkaosaston tyylisiä detaaleja, joista varmasti löytyy apua kotiolutharrastamisen ensiaskelille. Pätevä teos luettavaksi olet sitten aikomassa pistää pystyyn kotipanimoa tai et.


Mutta nyt lähdetään raivaamaan. Korkki aukeaa vienolla pihahduksella säestettynä. Olut kaatuu snifterin pohjalle kauniisti punertaen meripihkaista magiaa illan taittuessa yöhön. Kuivahedelmäisen täyteläinen tuoksu on täynnä taikaa ja tunnelmaa. Jos edellä mainitut speksit eivät olisi valloittaneet tarpeeksi, niin sahtisen smoothi suutuntuma tekisi sen lopulta ujostelematta. Kymmenen prosenttinen neste tehostaa koneiston voitelua brittiaksentilla ja aivopähkinöillä. Vähemmästäkin hämmentyy. Ruis porautuu takaraivoon aiheuttaen kyseiselle viljalle oluiden kohdalla itselleni henkilökohtaisesti hyvin epätavallisen euforian. Lämpöä, sherryä ja diamondia. Tunnelma nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti