Keikysivut

1.4.2018

Alkoholia itsepalveluna


Vuoden alusta voimaan tullut alkoholilakimme hakee vielä suuntaansa ja on aiheuttanut vähän väliä sekä pieniä että vähän suurempiakin väärinkäsityksiä. Muun muassa panimomyymälien väliseinien korkeudet olivat juuri tapetilla eikä kaikilla oikein ole ollut käsitystä siitä, että onko sillä koolla loppujen lopuksi merkitystä vai ei? Joka tapauksessa jalasjärveläinen Renne Rannanjärvi otti asiakseen perehtyä uuteen lakiin oikein pieteetillä ja käänsi jokaisen sivun löytääkseen sieltä etsimänsä eli sen kuuluisan porsaanreiän. Ravintolatkin saavat nyt myydä alkoholia myös take-away periaatteella, jos siihen erikseen anoo luvan. Rannanjärvi havaitsi tämän lisäksi kuitenkin jotain aivan muuta. Jos varsinaista asiakkaan ja myyjän välistä kontaktia ei tapahdu ja kauppa sijaitsee maanpinnan alapuolella, lupaa ei periaatteessa edes tarvita. Kellarissa tapahtuva itsepalvelu alkoholikauppa on siis täysin lain mukaista. 


- Kummalliseksi mennyt tämä maailma. Ihmiset hakoo viinansa Eestistä. Klopit ei osaa ryypätä, ne maistelee. Nuoret flikat juo kaljoo ja raavaat miehet kolme prosenttisia lambiceja. Siinä menöö hyvät miehet hukkahan, puntaroi Rannanjärvi.
Siitä se ajatus sitten lähti ja syntyi Suomen ensimmäinen alkoholin itsepalvelumyymälä. 
- Viinit ollahan saatu jo järjestyksehen, mutta kaljaat on puoliiksi vielä hinnoottelematta.

Aikaisemmin Rannanjärvi on kylillä tunnettu ahkerana etikettien keräilijänä sekä kotioluen ja -viinin tekijänä. Busineksessa nämä kaksi harrastusta yhdistyvät mukavasti ja kassaan odotetaan kilahtavan euroja sopivassa määrin. Pohjanmaalla ollaan totuttu tekemään jo aikaisemminkin esimerkiksi kukkakauppoja itsepalvelumentaliteetilla. Kaupoissa ei myyjää tarvita. Porukka on rehellistä ja jättävät lippaaseen sen verran rahaa minkä edestä tuotteita ottavat. Näin uskotaan myös alkoholikaupan toimivan. Maitotonkka odottaa jo putiikin eteisessä kilahtelevia roposia. Rannanjärvi kertoo ahkeroivansa vävynsä kanssa vielä pääsiäisen pyhät loppuun ja tiistaihin mennessä kaupan pitäisi olla avaamista vaille valmis. 
- Silloon alkahan yrittääjän lomat. Se on niin pojat, ettei rehellinen työ oo koskaan ennen tätä kannattanut ja jos ei nytkään, niin saattaapi käyä pieni vahinkopalo, nauraa Rannanjärvi ja käynnistää traktorin.  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti