Keikysivut

9.5.2014

Tour de Sinebrychoff

Pohjoismaiden vanhin toiminnassa oleva olutpanimo löytyy Keravalta. Nykyään kokonaan Carlsbergin omistuksessa oleva bulkkitykki tuottaa vuosittain 200 miljoonaa litraa olutta, sekä saman verran virvoitusjuomia. Vaikka yhtiö on Tanskalaisten omistama, niin samalla se on Keravan toiseksi suurin työllistäjä. Tänään palkkalistoilla oli 856 työntekijää, joiden lisäksi kuumimpina kuukausina halleissa pyörii yksi jos toinenkin kesätyöntekijä.

"Suomi on ohramaa"

Kaikista Suomen pelloista jopa joka viidennellä viljellään ohraa ja niistä puolet mallastetaan olutpanimoiden käyttöön. Koffille mallasta ajetaan Lahden Viking-maltaalta vähintään kaksi rekkakuormaa päivässä. Säilytystilaa löytyy kahden siilon verran.

Nykyään Keravalla oluen valmistukseen käytetään Tuusulan seudun kuntavettä, jota kuluu yhtä olutlitraa kohden 2,4 litraa. Tämä on verrattaen hyvin pieni luku. Vielä 1990-luvulla panimon toimiessa Helsingin Hietalahdessa määrä huiteli kymmenen litran tietämillä.

"Joka toinen Suomessa nautittu juoma tulee Koffilta"

200 miljoonan litran olutvuosituotanto rakentuu 70 000:n litran keittoeristä. Yhden keiton valmistuksessa pääkäyminen kestää seitsemän vuorokautta ja varastokäyminen viikosta kahteen. Käytännössä olut on siis noin 20:ssä päivässä pellolta pullossa (nykyään enempi tölkissä, mutta pullo rimmasi paremmin). Jotenkin tulee mieleen bulkin rinnalle drive-in tyyppinen termi pikakalja eli fastbeer.

Lääniä löytyy

Pienistä tiloista ei puhuta. Oman pub Karhupanimon ja henkilökunnan puodin lisäksi halleja löytyy isossa mittakaavassa. Esimerkiksi tölkityshallilla pituutta on hulppeat 296 metriä. Kierto on valmistuksen ohella nopeaa. Parhaimmassa tapauksessa maanantaina purkitetut tölkit ovat jo saman viikon perjantaina juotu, palautettu ja vastaanotettu kierrätykseen.








There is no such thing as a Huono Panimokierros

Panimokierroksena Sinebrychoff tarjosi mielenkiintoista faktaa, asiantuntevaa informaatiota ja erinomaista evästä. Saaristolaisleipien ja vuohenjuustoleivosten lisäksi maisteltiin luonnollisesti panimon oluita, joissa panostus omalla kohdallani painottui selkeästi tuontitavaraan. Yhtään uutta tuttavuutta ei olutpuolelta löytynyt, mutta sen sijaan Crowmoorin hiilihapoton Country Cider Still maistui huomattavasti paremmalta kuin normi versio. En silti lähtisi tätäkään ostamaan, koska en vain ole siideri-ihmisiä, mutta vierasvaraksi kenties.

Pääsin myös kokeilemaan oluen laskemista hanasta tuoppiin, joka ei todellakaan ole niin yksinkertainen toimenpide miltä vaikuttaa. Ensimmäiseen testituoppiin sain aikaiseksi lähinnä vaahtoa, mutta pitsistä ainakin tuli komeaa. Panimon edustajana Jukka Kahri näytti miten homma tehdään näyttelykelpoisesti.

Omin kätösin hanasta laskettuja tuoppeja



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti