Keikysivut

31.1.2018

Kemiöläinen British Rye Ale 6,2%


Ruis on usein oluessa sellainen elementti, joka saa ainakin itseni kohdalle sattuessa painamaan turbo boostia, enkä tällä kertaa tarkoita kohti laukomista vaan niin sanotusti heittämällä yli tyyppistä harhautusta. Toki pirtaan on osunut monia hyviäkin vetoja, mutta useasti jokin muu vetää puoleensa yksinkertaisesti enemmän. Kimiton brittiryessä ruismaltaan osuus on painettu kahteenkymmeneen prosenttiin, johon mahtuu perinteisen lisäksi myös ruiskaramellia. Tämä olut on jo valikoiduissa olutravintoloissa hanatuotteena, mutta pullotavarana saatavilla myös Alkoista helmikuun alussa osana vuotuista käsityöläisoluiden maihinnousua monopoliin. Itse pääsin maistelemaan kyseistä uutuutta suoraan panimolla jo kuukautta aiemmin.


Korallin karmiini ja rubiinin red rye ale vaahtoaa samettisen sandisti ja tuoksahtaa mustaherukkaisesti maltaalle sekä sitruksisesti sourille. Silkkinen suutuntuma sisältää samaten sitä souria, mutta samalla myös sahtia smoothissa symbioosissa. Perienglantilaiset Northdown-humala ja Lallemand Windsor-hiiva saavat lopulta aikaan jopa happamasti belgisen kokonaisuuden, jossa on sopivasti leipää ja lambicia hapanimelää hedelmäisyyttä hukkaamatta. Loppuliukkailla viinimarjaisuus astuu varovasti kissanhiekkaan, mutta nousee sieltä aatelisen arvokkaasti karvas karpaloisuus kasvoillaan saaden jopa Omar-karkit maistumaan siedettäviltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti