Saunailta Sannaisissa. Poimin kellarikierrokselta matkaan muutaman kotimaisen porterin.
Tarkoitus on maistella koko oktetti sokkona läpi. |
Itselläni on vahva tunneside varsinkin Malmgårdin X-Porteriin, mutta myös suomalaisen oluen ulosvientipioneeriin Koff Porteriin ja Pyynikin Käsityöläispanimon lempeään artesaaniolueen Pikkuportteriin. Täysin uusia tuttavuuksiakin tästä kattauksesta löytyy; Kievari Portteri, Suomenlinnan Helsinki Portteri ja Pajari Porter. Toki testioluiden vahvuushaarukka heittelee aina 4,2%:sta 7,2%:iin asti, joka luonnollisesti asettaa jo tiettyjä ennakkoasetelmia.
Sitten kahdeksan lasia ja kahdeksan portteria. Ulkoisesti ei hirveästi eroavaisuuksia näy. Oluet numero 1 ja 7 vaahtoavat selkeästi kaikkein eniten ja kakkosessa on vaaleampi ja punertavampi väri kuin muissa. Seuraa lähes tunnin mittainen haistelu ja maistelu, jonka aikana kartanossa on hyvin hiljaista. Kolmen vartin jälkeen kiroilun määrä lisääntyy ja ainakin allekirjoittaneen tuska tehtävän vaikeudesta moninkertaistuu. Tuomio alkaa. Ensimmäisenä omia ajatuksiani ja veikkaukseni, jonka perässä raadin muut kommentit. Kommenttien jälkeen mainittuna mikä olut oli kyseessä.
Sitten kahdeksan lasia ja kahdeksan portteria. Ulkoisesti ei hirveästi eroavaisuuksia näy. Oluet numero 1 ja 7 vaahtoavat selkeästi kaikkein eniten ja kakkosessa on vaaleampi ja punertavampi väri kuin muissa. Seuraa lähes tunnin mittainen haistelu ja maistelu, jonka aikana kartanossa on hyvin hiljaista. Kolmen vartin jälkeen kiroilun määrä lisääntyy ja ainakin allekirjoittaneen tuska tehtävän vaikeudesta moninkertaistuu. Tuomio alkaa. Ensimmäisenä omia ajatuksiani ja veikkaukseni, jonka perässä raadin muut kommentit. Kommenttien jälkeen mainittuna mikä olut oli kyseessä.
1.
Tuhkaisen siirappinen ja palaneen herukkainen.
Makean lämmin. Erinomaisen hyvää on. Ei kuitenkaan paras kahdeksikosta, vai
olisiko? On. On paras.
Cole Slaw: Paahtunut kahvi? Oisko Koffin
Porter tai Stadin Savuruis?
Tappara: Raikkaan maltainen tuoksu ja hyvä
katkero maku.
Kesäsavu: Tumman vahva maku. Testin paras
portteri!
LASISSA: X-PORTER
2.
Savuisen tervainen, salmiakkinen ja lakritsainen.
Voimakas tuoksu. Punertava väri. Lopussa sikarisuutta. Kamppailin Tervahaudan
ja Savurukiin välillä. Kallistun melko varman Stadin Panimon puoleen.
Cole Slaw: Pistävän lääkemäinen. Oisko
Pajari?
Tappara: Tuoksussa vähän pistävää mallasta.
Maussa pehmeää mallasta ja jälkimaussa vähän pistelevyyttä.
Kesäsavu: Sitruunainen tuoksu ja
alkoholinen maku. Alkoholi puskee ihan liikaa läpi.
LASISSA: SAVURUIS
3.
Kolmannessa portterissa on tuoksu miedoimmasta
päästä. Turpeisen savuinen ja mukavan mieto maku sopii tähän tilanteeseen
vahvojen ja syvempien kanssa portterien joukossa. Yksinään ei ehkä niin
nautittava, mutta raikastaa kyseistä kattausta. Pidän. Kyseessä ehdottomasti
maitokauppavahvuuksinen olut. Pyynikkiä tämä ei ole. Pajaria en ole aikaisemmin
maistanut, joten veikataan sitä.
Cole Slaw: Katajan marjainen inhokki.
Veikkaan Laitilan Kievaria
Tappara: Mieto tuoksu ja vetinen maku.
Ikävä jälkimaku. Tylsä.
Kesäsavu: Todella voimakas sitruunainen
tuoksu ja simainen maku.
LASISSA: PAJARI
4.
Ensimmäinen sadan prosentin varmuudella
tunnistettava olut, vaikken kyseistä portteria olekaan aikaisemmin maistanut.
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vihanneksinen talon maku on selkeästi pinnassa.
Lisänä fenolista marjaisuutta. Testin huonoin porter.
Cole Slaw: Mämminen ja vellimäinen.
Veikkaan Huvilaa.
Tappara: Mämmimäinen tuoksu jatkuu
voimakkaan mämmimäisellä maulla. Melkein kuin mämmiä. Joisin, vaikka en tykkää
mämmistä. Tästä tykkään.
Kesäsavu: Mieto mämminen karamelli. Huono.
LASISSA: LAITILAN KIEVARI
5.
Liukkaan helppo suutuntuma kertoo, että ollaan
taas miedommassa päässä. Tästä puuttuikin näköjään veikkaus. Otetaan vielä
viimeinen siivu ja lasi tyhjäksi. Kyllä. Sen verran monta Pyynikin portteria
olen kumonnut, että tämäkin on melko varma tunnistus. Mukavasti paahteista
kahvisuutta näilläkin prosenteilla.
Cole Slaw: Savuinen ja rukiinen. En pidä.
Veikkaan Savuruista.
Tappara: Tuoksuu kypsältä kompostilta.
Ohuen vetinen maku, jossa lyhyen karvas jälkimaku. Tylsä.
Kesäsavu: Nenän aukaiseva syvä ja vahva
tuoksu. Laimea maku on pettymys.
LASISSA: PYYNIKIN PIKKUPORTTERI
6.
Yrttistä lakritsikahvia vahvemmasta päästä.
Testin ristiriitaisin olut. Hilasin lasia edestakaisin hyvistä huonoihin.
Luulen, että tässä on nyt se testin isoenoklassikko, elikkäs Koff Porter. Onhan
se ilmiömäinen olut, mutta tämä tilanne ja makumaailma ei anna tilaa. Jälkimaku
muuttuu jostain syystä esanssisen marjaiseksi kiisseliksi. Tätä se on, kun
yrittää juoda kahdeksaa mustaa olutta samaan aikaan. Jos ja vaikka kyseessä
olisi Koffilainen, niin nyt ei jostain syystä iskenyt legendan mitalla.
Cole Slaw: Hajuton. Miellyttävä kevyt makeus ja paahtunut suklaa. Oisko
Pyynikkiä?
Tappara: Miedon mämminen tuoksu. Voimakas
maltaan maku ja mukavan pehmeä suutuntuma. Jälkimakua myöten miellytävä. Testin
paras. Pakko olla Koff?
Kesäsavu: Miellyttävä tuoksu, jossa
häivähdys kukan hunajaa. Maussa lakritsia.
LASISSA: KOFF PORTER
7.
Paljon vaahtoa ja juuri Tervahaudan verran
Leijonapastillia. Selkeästi Rekolasta.
Cole Slaw: Miellyttävän tervainen – pelkkää
tervaa. Nyt on Tervahautaa.
Tappara: Tervaa, omituista tervaa. Pahaa
tervaa. Tervahauta?
Kesäsavu: Keskivahva tuoksu. Vaahtoaa
paljon. Tervapastillinen jälkimaku.
LASISSA: TERVAHAUTA
8.
Makean hapan. Jäljelle jää Suomenlinnan Helsinki
Porter.
Cole Slaw: Kuivakka, paksu vaahto. Maussa
kahvinen täplä. Oisko Koff?
Tappara: Tuoksua ei ole. Maku on tylsä,
mauton, pesuainemainen. Pahaa. Ravintolassa palauttaisin tuopin.
Kesäsavu: Vahva kukkaistuoksu ja vähän
laimea karamellinen maku.
LASISSA: SUOMENLINNA HELSINKI PORTER
Pisteytys näytti lopulta tapahtuvan raadin jokaisella
jäsenellä vähän omalla tavallaan, joten muutin tulokset ainoastaan
parhausjärjestykseen. Keskiarvosijoitukset näyttävät seuraavalta:
1.
X-Porter
2.
Koff
3.
Pajari
4.
Tervahauta
5.
Suomenlinna
6.
Pyynikki
7.
Savuruis
8.
Laitila
Summa summarum; näinkin vahvoja makuja
omaavat oluet jäävät elämään suuhun ja maut sekoittuvat väkisin, vaikka vettä
kiskoisi kaikin käsin joka siemauksen välissä.
Sokkotestaus on kuitenkin mahtava kokemus
ja näitä pitää ehdottomasti tehdä lisää. Vaikka testin aikana oluiden
tunnistaminen tuntui täysin mahdottomalta tehtävältä, niin omalla kohdallani
porterit osuivat omiin lokeroihinsa jopa vähän liian hyvin. Toisaalta ainakin
se tuli todistettua, että ”samanlaiset” oluet ovat kaikki totta tosiaan aivan
erilaisia ja panimoiden ominaismaut seuraavat hyvin kaavaa. Sokkotesti onnistuisi paremmin, jos ei tietäisi mitä oluita kattaukseen kuuluu, jolloin ei pystyisi päättelemään sitä mikä olut lasissa on. Itse sorruin pääasiassa juuri tähän tunnistus laskelmointiin, mikä pilasi osittain testin pääajatuksen. Onneksi muu raati antoi omintakeisten mielipiteidensä laulaa.
Sokkotestien suosio on kasvanut muissakin
olutblogeissa esim. Jaskan Kaljat ja Olutkellari. Mielenkiintoisia hetkiä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti